Naslovna - Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske
  1. Oboljelima od multiple skleroze dostupni novi lijekovi

Oboljelima od multiple skleroze u Republici Srpskoj od ove godine dostupna su četiri nova lijeka koja u potpunosti finansira Fond zdravstvenog osiguranja RS.

Naime, do ove godine oboljelima od multiple skleroze Fond je obezbjeđivao lijek interferon beta 1b, a od ove godine dostupni su im i lijekovi interferon beta 1a, glatiramer acetat, fingolimod, te natalizumab. Ove lijekove oboljeli dobijaju u bolnicama, a nabavlja ih Fond putem javnih nabavki.

Inače, oboljeli od multiple skleroze su oslobođeni plaćanja participacije, te troškove njihove zdravstvene zaštite u potpunosti finansira FZO RS.

Podsjećamo da je već niz godina oboljelima omogućeno liječenje u Specijalnoj bolnici za rehabilizaciju Gornja Trepča u Srbiji. Prošle godine na liječenje u ovu ustanovu upućena su 254 osiguranika koji su oboljeli od multiple skleroze, a za njihovo liječenje Fond je izdvojio oko 287.000 KM. Oboljelima se odobrava 21 dan liječenja u toku godine u Gornjoj Trepči.

Fond zdravstvenog osiguranja će nastojati da i u narednom periodu unapređuje zdravstvenu zaštitu oboljelih od ovog teškog oboljenja, koji i sada ostvaruju prava koja su na nivou, pa čak i veća, u odnosu i na mnogo razvijenije zemlje.

Inače, današnji dan se u svijetu obilježava kao Dan oboljelih od multiple skleroze u cilju podizanja svijesti o ovom oboljenju.

2. Fondu mišljenje sa rezervom

Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske dala je mišljenje sa rezervom za finansijske izvještaje Fonda zdravstvenog osiguranja RS za 2015. godinu, kao i za usklađenost aktivnosti, finansijskih transakcija i informacija iskazanih u izvještajima.

Mišljenje sa rezervom je dato, kako je navedeno, jer nisu evidentirani određeni prihodi, te zbog grešaka kod knjigovodstvenog evidentiranja. Osnova za izražavanje mišljenja sa rezervom za usklađenost proizašla je prvenstveno jer je Fond imao veće rashode i izdatke u odnosu na prihode i primitke.

Inače, iz odnosa ukupnih prihoda sa obračunskim prihodima i ukupnih rashoda sa obračunskim rashodima proizašao je pozitivan finansijski rezultat u iznosu od 9,9 miliona KM, zahvaljujući kontroli troškova. Izvršenje budžeta Fonda za 2015. godinu iskazano je u ukupnom iznosu prihoda i primitaka od 624.867.379 KM, dok su rashodi i izdaci iskazani u ukupnom iznosu od 709.178.667 KM, što je za 13% više u odnosu na ostvarene prihode i primitke.

3. Tomaš čestitao Svjetski dan doktora porodične medicine

Direktor Fonda zdravstvenog osiguranja RS Darko Tomaš svim ljekarima porodične medicine i Udruženju doktora porodične medicine Republike Srpske uputio je čestitke u povodu obilježavanja Svjetskog dana doktora porodične medicine - 19. maja.

''Ovo je prilika da se ukaže na značaj porodičnih ljekara u pružanju zdravstvene zaštite stanovništvu i da se istakne da upravo oni imaju jednu od ključnih uloga u cjelokupnom zdravstvenom sistemu'', istakao je Tomaš. On je naveo da porodični ljekari predstavljaju stub zdravstvenog sistema, te da je potrebno neprestano ulagati i raditi na njihovoj daljoj edukaciji kako bi se konstantno poboljšavala porodična medicina i pružale što kvalitetnije usluge pacijentima.

4. Održan sastanak sa Farmaceutskom komorom RS

Direktor Fonda zdravstvenog osiguranja RS Darko Tomaš, sa svojim saradnicima, održao je danas sastanak sa predstavnicima Farmaceutske komore Republike Srpske, na kojem je razgovarano o problematici u vezi sa izdavanjem lijekova na recept, problemima sa kojima se farmaceuti suočavaju u praksi, kao i Fond prilikom vršenja kontrole recepata.

Tomaš je istakao da Farmaceutska komora i Fond treba da budu partneri kako bi se unaprijedila oblast propisivanja i izdavanja lijekova na recept, te kako bi se prevazišli postojeći problemi i spriječile greške kod propisivanja, a naročito sve eventualne zloupotrebe. ''Zbog grešaka kod propisivanja recepata ne smiju da ispaštaju pacijenti. Fond je zbog toga spreman da sa svoje strane učini sve što je neophodno kako bi se i ljekarima i farmaceutima olakšao posao propisivanja, odnosno izdavanja lijekova, ali nam je za to potrebna saradnja i sa farmaceutima i sa ljekarima'', istakao je Tomaš.

5. Palijativna njega i u Bolnici Nevesinje

Osiguranim licima Fonda zdravstvenog osiguranja RS usluge palijativne njege će se ubuduće pružati, osim u Bolnici Gradiška, i u Bolnici Nevesinje, s kojom je Fond potpisao ugovor i za ovu uslugu. Palijativna njega podrazumijeva zbrinjavanje teško oboljelih pacijenata koje nije moguće izliječiti, ali im je moguće osigurati kvalitetniji i dostojanstveniji život bez bola i patnje.  Uglavnom je riječ o oboljelima koji se nalaze u terminalnoj fazi bolesti usljed malignih, ali i drugih teških oboljenja. U Republici Srpskoj je prvi put ovakav vid zdravstvene zaštite uveden prije pet godina u Bolnici Gradiška, dok su do tada ovi pacijenti boravila u jedinicama intenzivne njege ili su čak upućivani u inostranstvo, što je značajno povećavalo troškove njihove zdravstvene zaštite, a veliki broj je bio prepušten porodicama da se o njima brinu.

Blic vijesti

Obavještavamo članove Farmaceutskog društva RS u 2016.godini, da je Farmaceutsko društvo RS za svoje članove izradilo još jednu radnu proceduru pod naslovom " Izdavanje lijekova na recept koji se finansiraju iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja".

Radna procedura je namijenjena za rad u apotekama otvorenog tipa, kao pomoć pri izdavanju lijekova koji se izdaju na recept, a  koji se finansiraju iz sredstava obaveznog osiguranja. U proceduri su opisani najvažniji termini koje je potrebno poznavati u ovim procesima, dat je pregled najvažnijih propisa, kao  i informacije gdje mogu da se pronađu, a koji regulišu ovu oblast.  Cilj izrade ove procedure je bio da se olakša rad kolegama u apotekama otvorenog tipa, kao i obuka mladih, novih kolega, koji tek započinju svoj rad u apotekama.

Proceduru mogu da preuzmu članovi Farmaceutskog društva RS u 2016.god. aktiviranjem naloga na početnoj strani naše web stranice.

Copyright 2011 Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.
Joomla Templates by Wordpress themes free