Naslovna - Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske
 1. Poziv za apoteke i isporučioce medicinskih sredstava

  Obavještavamo sve zainteresovane poslovne partnere da su danas, 22.11.  u dnevnoj novini „Glas Srpske“  objavljeni pozivi za dostavljanje prijava za ugovaranje usluga izdavanja lijekova na recept kao i određenih vrsta medicinskih sredstva koji se podižu na recept, kao i poziv za dostavljanje prijava za ugovaranje isporuka medicinskih sredstava osiguranim licima FZO RS za 2018. godinu.

  Sve ove prijave, sa potpunom dokumentacijom, neophodno je poslati poštom Sektoru za ugovaranje zdravstvenih usluga i javne nabavke Fonda zdravstvenog osiguranja RS.

  Inače, sve prijave koje se pošalju nakon isteka roka ili u slučaju nepotpune dokumentacije FZO RS neće razmatrati, zato pozivamo naše poslovne partnere da što prije prikupe traženu dokumentaciju i pošalju do predviđenog roka za prijave. Ovi pozivi kao i prijave koje je potrebno popuniti su dostupni na našoj internet stranici na linkovima  „ugovaranje“ i „javni pozivi“.

 2. Svjetski dan borbe protiv dijabetesa: Za insuline oko 17 miliona KM

  Oboljelima od dijabetesa u Republici Srpskoj zdravstvena zaštita je u potpunosti obezbjeđena o trošku obaveznog zdravstvenog osiguranja kod liječenja osnovne bolesti i svih drugih oboljenja povezanih sa dijabetesom. To znači da osigurana lica koja boluju od ove bolesti su oslobođena plaćanja participacije, odnosno njihovu zdravstvenu zaštitu u potpunosti finansira Fond zdravstvenog osiguranja RS.

  Fond je samo u ovoj godini (do 30.9.) za insuline, igle i aplikatore, ne računajući druge lijekove i medicinska sredstva izdvojio oko 13,3 miliona KM, dok je trošak Fonda u prošloj godini za insuline iznosio oko 17 miliona KM.

  Inače, oboljeli od dijabetesa u RS spadaju u kategorije osiguranika koji imaju najšira prava iz zdravstvenog osiguranja. Naime, pored insulina i drugih lijekova, oboljelima od dijabetesa FZO RS obezbjeđuje i neophodna medicinska sredstva, poput aparata za brzo određivanje glukoze u krvi, insulinskih špriceva i igli, dijagnostičkih traka za mjerenje glukoze u krvi, lanceta, traka za mjerenje šećera u urinu. Takođe, osiguranici koji koriste insulinske pumpe imaju pravo na potrošni materijal koji finansira FZO RS.

  Fond zdravstvenog osiguranja RS već godinama strateškim planiranjem nastoji da oboljelim od dijabetesa zdravstvenu zaštitu u RS učini što dostupnijom, ali i da prati medicinske trendove kako bi oboljeli imali što kvalitetniji život. Tako su i  predstavnici  udruženja oboljelih od dijabetesa iz Federacije BiH istakli da oboljeli u RS imaju veća prava, navodeći da u FBiH oboljeli od dijabetisa nemaju pravo na trakice za mjerenje šećera, dok u RS osiguranici imaju ovo prava.

 3. Vanredna kontrola u UKC RS

  Fond zdravstvenog osiguranja RS uputiće vanrednu kontrolu u Univerzitetski-klinički centar RS kako bi utvrdili zbog čega je naplaćivana pratnja roditelja uz dijete za vrijeme bolničkog liječenja, iako Fond u potpunosti snosi te troškove kada je pratnja potrebna.

  Dakle, roditelji koji sa djetetom borave u bolnici ne plaćaju ništa ukoliko ljekar preporuči pratnju, što je propisano i pravilnikom Fonda koji  je na snazi niz godina i  u ovom segmentu nije bilo promjena. Prema tome, bolnice su dužne da poštuju prava osiguranika, a jedno od tih prava je i pravo na pratioca i to nema nikakve veze sa ugovorom kojeg bolnice potpisuju sa Fondom. Napominjemo da boravak kojeg Fond plaća za roditelje podrazumijeva pansion, a ne „stolicu“ , tako da pozivamo sve roditelje da se jave Fondu u slučaju da ne dobiju ono što Fond za njih plaća bolnici. Dakle, ne stoje konstatacije da je Fond kriv što se majkama u UKC plaćao boravak uz dijete, nego je riječ o kršenju prava osiguranika.

  Naime, Fond u potpunosti finansira smještaj pratioca uz dijete za vrijeme bolničkog liječenja prema Pravilniku o sadržaju, obimu i načinu ostvarivanja zdravstvene zaštite, i to u sljedećim slučajevima:

  • za majku kada je dojenje jedini način prehrane djeteta, ili je taj način prehrane preporučen;
  • za jednog od roditelja ili staratelja djeteta koje ima teškoće u razvoju i kada se o tome posjeduje odgovarajuće rješenje nadležnog organa;
  • kada za dijete mlađe od šest godina postoje medicinske indikacije koje ukazuju da je neophodna pratnja uz dijete (jednog od roditelja ili staratelja).

  Inače, pravo na smještaj uz dijete ostvaruje se na osnovu uputnice doktora  koji je dijete uputio u bolnicu, a na osnovu preporuke ljekara specijaliste.

 4. FZO Crne Gore u radnoj posjeti FZO RS

  Fond zdravstvenog osiguranja RS domaćin je delegaciji Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore koja je inicirala dvodnevnu radnu posjetu (7. i 8.11.) kako bi razmijenili iskustva u vezi sa modelima plaćanja bolničke zdravstvene zaštite, po čemu je RS lider u regionu.

  Naime, FZO RS je među prvima u regionu uveo plaćanje bolničkih usluga po takozvanom DRG modelu koji se u Republici Srpskoj primjenjuje već više od pet godina. S obzirom na to da u Crnoj Gori od naredne godine planiraju da uvedu ovaj način plaćanja u pojedinim bolnicama, cilj posjete je da im iskustva i sugestije FZO RS pomognu u pripremi ovog projekta.

  Predstavnici FZO RS istakli su zadovoljstvo što Fond može da podijeli svoja iskustva i pomogne i drugim fondovima u primjeni DRG sistema plaćanja, čija je suština da se bolnice plaćaju po učinku, što kod starog budžetskog modela nije bio slučaj.

  ''DRG sistem plaćanja se u RS primjenjuje još od 2011. godine i Republika Srpska je lider u regionu po ovom pitanju. Iz godine u godinu unapređujemo ovaj model, prvenstveno učeći na vlastitim greškama, ali preuzimajući i dobre prakse od drugih, te možemo reći da on danas veoma dobro funkcioniše'', naveli su u FZO RS. Dodali su da je Fondu najveći problem predstavljalo pogrešno šifriranje izvršenih usluga od strane zdravstvenih ustanova, ali da je zahvaljujući strožijoj kontroli stanje značajno poboljšano.

 5. Nastavljen kontinuitet smanjenja deficita

  Fond zdravstvenog osiguranja RS je nastavio kontinuitet smanjenja deficita iz mjeseca u mjesec, tako da je krajem septembra deficit sa finansiranjem iznosio 2,1 milion KM i manji je za oko 3 miliona KM u odnosu na prethodni mjesec. 

  U poređenju sa istim periodom prošle godine deficit je manji za oko 97 odsto, a pored deficita smanjene su i obaveze Fonda, pa su samo u ovoj godini smanjene za oko 20 miliona KM.

  Uporedni podaci deficita sa finasiranjem FZO po godinama:

  Period

  Ostvareni rezultat (deficit sa finansiranjem)

  1.1-30.9.2015. - 49.663.508 KM
  1.1-30.9.2016. -79.050.182 KM
  1.1-30.9.2017. -2.148.534 KM

  Finansijski rezultat Fonda bio bi još bolji da su realizovane inicijative za uvođenje posebnih akciza na duvan i alkohol, kao i da se dio premije od autoodgovornosti izdvaja za zdravstveni sistem, jer bi  na ovaj način Fond poslovao bez deficita.

Blic vijesti

Poštovane koleginice i kolege,

Obavještavamo vas da  Farmaceutsko društvo RS u saradnji sa KRKOM d.d. organizuje stručno predavanje koje će biti održano u Trebinju , 28.11.2017. godine, u 19,00 h u Hotelu „Nar“.

Predavač i tema:
„OTC preparati namijenjeni za ublažavanje simptoma gripe i prehlade“
Predavač: Mr.ph Selma Hodžić

Skup će biti bodovan po Pravilniku  o sprovođenju kontinuirane edukacije sa 2 (dva) boda za slušaoce i 3 (tri) boda za predavača.
Nije predviđena uplata kotizacije.

Stručna služba Farmaceutskog društva RS

Copyright 2011 Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.
Joomla Templates by Wordpress themes free