Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske

Portal Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske
 1. Produžen ugovor sa „Atomskom banjom“ u Gornjoj Trepči
  Fond zdravstvenog osiguranja RS i za ovu godinu produžio je ugovor sa Specijalnom bolnicom za rehabilitaciju „Atomska banja“ u Gornjoj Trepči, u koju se na liječenje upućuju osiguranici Fonda oboljeli od multiple skleroze. Ovim pacijentima Fond u potpunosti finansira troškove liječenje u ovoj zdravstvenoj ustanovi.
  „FZO RS već osam godina omogućava oboljelim od multiple skleroze besplatno liječenje i to 21 dan godišnje u ovoj zdravstvenoj ustanovi. Zahvaljujući liječenju u ovoj banji, mnogi oboljeli su još živi i veliki broj pacijenata je još pokretan, odnosno nisu 'vezani' za invalidska kolica, jer su blagovremeno spriječili širenje bolesti i odumiranje funkcija ekstremiteta“, rekao je predsjednik Skupštine udruženja oboljelih od multipla skleroze RS Milan Stjepanović.
  U ime udruženja i oboljelih od ove bolesti, Stjepanović je izrazio zahvalnost Fondu zdravstvenog osiguranja RS na razumijevanju, istakavši da je omogućavanje liječenja u "Atomskoj banji" višestruko jeftinije i za Fond jer doprinosi manjim ukupnim troškovima za liječenje oboljelih od multiple skleroze.
 2. Od 15. marta dostupni novi lijekovi
  Osiguranim licima FZO RS od 15. marta dostupno je 12 novih lijekova komercijalnih naziva, koji su uvršteni na Listu lijekova koji se izdaju na recept. Na Listi A se nalazi šest novih lijekova generičkih naziva, a na Listi B je dostupno pet novih lijekova. Fond je zbog ovih novina pripremio i informaciju za osiguranike, koju možete pogledati ovdje. 
 3. Novi lijekovi o trošku FZO RS
  Osiguranim licima Fonda zdravstvenog osiguranja RS od 15. marta biće dostupno 12 novih lijekova komercijalnih naziva, koji su uvršteni na listu lijekova koji se izdaju na recept.
  Na listi A ubuduće će osiguranicima biti dostupno šest novih generičkih lijekova (osam komercijalnih), od kojih su se dva ranije nalazila na listi B. Na listu A su uvršteni lijekovi za liječenje opstruktivnih bolesti pluća (indakaterol), za kožne bolesti (alklometazon) i hormonski kontraceptivi (levonorgestrel-etinilestradiol i ulipristal). Za ove lijekove osiguranici koji nisu oslobođeni plaćanja participacije, ukoliko se opredijele za lijek sa referentnom cijenom, platiće samo participaciju u iznosu od 10 odsto. Osiguranici koji su oslobođeni participacije, za pomenute lijekove sa referentnom cijenom, neće plaćati ništa. Takođe, dva generička lijeka kojeg koriste oboljeli od kardiovaskularnih bolesti (kvinapril) i opstruktivnih plućnih oboljenja (tiotropijum) umjesto na listi B od 15. marta nalaziće se na listi A. To znači da će sada i za njih osiguranici izdvajati manje novca, jer je participacija za lijekove sa liste B veća i iznosi 50 odsto od referentne cijene lijeka. Konkretno, za lijek tiotropijum ubuduće će osiguranici plaćati participaciju u iznosu od oko 7 KM, dok je ranije ona bila 39 KM.
  Takođe, na listu A uvršten je i novi oblik i doza lijeka za nervni sistem okskarbamazepin, koji će sada pored sirupa, biti dostupan i u tabletama, te dozama od 300 i 600 miligrama. Isto tako, na prijedlog Udruženja roditelja djece oboljele od mukopolisaharidoze, dijetetski preparati (nutridrink i nutrinidrink) moći će se propisivati i oboljelim od mukopolisaharidoze tip 3, dok su ranije bili dostupni samo oboljelim od cistične fibroze.
 4. Intervju direktora FZO RS Darka Tomaša
  Potrebno je objaviti koliko ko u zdravstvu radi, jer je nelogično da dva doktora u jednoj ustanovi urade posao kao 20 doktora u drugoj ustanovi, što se sada dešava. O tome se mora voditi računa prilikom dodjele sredstava, jer se ne smije isto tretirati rad i nerad. Rekao je to u intervjuu za "Glas Srpske" direktor Fonda zdravstvenog osiguranja RS Darko Tomaš.
  Kompletan intervju je dostupan ovdje.
 5. Po radniku sedam izgubljenih radnih dana
  U RS u prošloj godini zbog bolovanja po jednom zaposlenom u prosjeku je izgubljeno sedam radnih dana, pokazuje godišnja analiza bolovanja Sektora za zdravstvo i kontrolu FZO RS.
  Takođe, ova analiza je pokazala da se u prošloj godini u prosjeku mjesečno nalazilo oko 9.100 radnika, što je znatno manje u odnosu na neke ranije godine, kada se, primjera radi, u 2012. godini na bolovanju u prosjeku mjesečno nalazilo oko 10.500 radnika. Najčešći razlozi zbog kojih su radnici u Srpskoj u prošloj godini bili na bolovanju su povrede koje u ukupnoj strukturu bolovanja učestvuju sa oko 20 odsto, te bolesti mišićno-koštanog sistema (17 odsto), tumori (12 odsto), bolesti sistema krvotoka (10 odsto), bolesti u vezi sa trudnoćom (9 odsto), te duševni poremećaji (8 odsto). Trošak Fonda za prošlu godinu za bolovanja koja su duža od 30 dana iznosi oko 9,7 miliona KM, dok je u 2013. trošak bio veći za pet odsto i iznosio je oko 10,2 miliona KM. Razlog manjeg troška Fonda za bolovanja u odnosu na ranije godine je manji broj radnika na bolovanju.
  Inače, prema ovoj analizi, ukupan broj izgubljenih radnih dana zbog bolovanja u prošloj godini iznosi oko 1, 6 miliona radnih dana. 
  Podsjećamo da bolovanja do 30 dana odobravaju porodični doktori i ona idu na teret poslodavca, dok bolovanja duža od 30 dana odobravaju posebne komisije koje imenuje Zavod za medicinu rada i sporta i FZO RS, a ta bolovanja idu na teret Fonda. 
  U regionu dominira praksa da poslodavac obezbjeđuje platu do 40 dana, pa se može reći da su poslodavci u RS u ovom smislu manje opterećeni nego u drugim zemljama.

Blic vijesti

TREĆI KONGRES FARMACEUTA BOSNE I HERCEGOVINE sa međunarodnim učešćem

Sarajevo, 14.-17.05.2015.

Drugo obavještenje...

Copyright 2011 Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.
Joomla Templates by Wordpress themes free