Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske

Portal Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske
 1. Novi lijekovi o trošku FZO RS
  Osiguranim licima Fonda zdravstvenog osiguranja RS od 15. marta biće dostupno 12 novih lijekova komercijalnih naziva, koji su uvršteni na listu lijekova koji se izdaju na recept.
  Na listi A ubuduće će osiguranicima biti dostupno šest novih generičkih lijekova (osam komercijalnih), od kojih su se dva ranije nalazila na listi B. Na listu A su uvršteni lijekovi za liječenje opstruktivnih bolesti pluća (indakaterol), za kožne bolesti (alklometazon) i hormonski kontraceptivi (levonorgestrel-etinilestradiol i ulipristal). Za ove lijekove osiguranici koji nisu oslobođeni plaćanja participacije, ukoliko se opredijele za lijek sa referentnom cijenom, platiće samo participaciju u iznosu od 10 odsto. Osiguranici koji su oslobođeni participacije, za pomenute lijekove sa referentnom cijenom, neće plaćati ništa. Takođe, dva generička lijeka kojeg koriste oboljeli od kardiovaskularnih bolesti (kvinapril) i opstruktivnih plućnih oboljenja (tiotropijum) umjesto na listi B od 15. marta nalaziće se na listi A. To znači da će sada i za njih osiguranici izdvajati manje novca, jer je participacija za lijekove sa liste B veća i iznosi 50 odsto od referentne cijene lijeka. Konkretno, za lijek tiotropijum ubuduće će osiguranici plaćati participaciju u iznosu od oko 7 KM, dok je ranije ona bila 39 KM.
  Takođe, na listu A uvršten je i novi oblik i doza lijeka za nervni sistem okskarbamazepin, koji će sada pored sirupa, biti dostupan i u tabletama, te dozama od 300 i 600 miligrama. Isto tako, na prijedlog Udruženja roditelja djece oboljele od mukopolisaharidoze, dijetetski preparati (nutridrink i nutrinidrink) moći će se propisivati i oboljelim od mukopolisaharidoze tip 3, dok su ranije bili dostupni samo oboljelim od cistične fibroze.
 2. Intervju direktora FZO RS Darka Tomaša
  Potrebno je objaviti koliko ko u zdravstvu radi, jer je nelogično da dva doktora u jednoj ustanovi urade posao kao 20 doktora u drugoj ustanovi, što se sada dešava. O tome se mora voditi računa prilikom dodjele sredstava, jer se ne smije isto tretirati rad i nerad. Rekao je to u intervjuu za "Glas Srpske" direktor Fonda zdravstvenog osiguranja RS Darko Tomaš.
  Kompletan intervju je dostupan ovdje.
 3. Po radniku sedam izgubljenih radnih dana
  U RS u prošloj godini zbog bolovanja po jednom zaposlenom u prosjeku je izgubljeno sedam radnih dana, pokazuje godišnja analiza bolovanja Sektora za zdravstvo i kontrolu FZO RS.
  Takođe, ova analiza je pokazala da se u prošloj godini u prosjeku mjesečno nalazilo oko 9.100 radnika, što je znatno manje u odnosu na neke ranije godine, kada se, primjera radi, u 2012. godini na bolovanju u prosjeku mjesečno nalazilo oko 10.500 radnika. Najčešći razlozi zbog kojih su radnici u Srpskoj u prošloj godini bili na bolovanju su povrede koje u ukupnoj strukturu bolovanja učestvuju sa oko 20 odsto, te bolesti mišićno-koštanog sistema (17 odsto), tumori (12 odsto), bolesti sistema krvotoka (10 odsto), bolesti u vezi sa trudnoćom (9 odsto), te duševni poremećaji (8 odsto). Trošak Fonda za prošlu godinu za bolovanja koja su duža od 30 dana iznosi oko 9,7 miliona KM, dok je u 2013. trošak bio veći za pet odsto i iznosio je oko 10,2 miliona KM. Razlog manjeg troška Fonda za bolovanja u odnosu na ranije godine je manji broj radnika na bolovanju.
  Inače, prema ovoj analizi, ukupan broj izgubljenih radnih dana zbog bolovanja u prošloj godini iznosi oko 1, 6 miliona radnih dana. 
  Podsjećamo da bolovanja do 30 dana odobravaju porodični doktori i ona idu na teret poslodavca, dok bolovanja duža od 30 dana odobravaju posebne komisije koje imenuje Zavod za medicinu rada i sporta i FZO RS, a ta bolovanja idu na teret Fonda. 
  U regionu dominira praksa da poslodavac obezbjeđuje platu do 40 dana, pa se može reći da su poslodavci u RS u ovom smislu manje opterećeni nego u drugim zemljama.
 4. Inicijative ''Iskre'' za bolje zdravstvo
  Savez žena oboljelih od raka dojke ''Iskra'' pokrenuće inicijativu da se pojednostave procedure javnih nabavki lijekova, kao i inicijativu da se ukine ili smanji PDV na lijekove, dogovoreno je na današnjoj konferenciji koju je organizovalo ovo udruženje u povodu Svjetskog dana borbe protiv karcinoma.
  Navedene inicijative su, takođe, podržali i predstavnici Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, Fonda zdravstvenog osiguranja RS i Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, koji su učestvovali na konferenciji.
  Azra Ikalović, predsjednica ''Iskre'' kazala je da su procedure za nabavku lijekova i suviše komplikovane, te da zbog njih pacijenti često trpe.
  ''Mi smo iz tog razloga predložili da se razmotri mogućnost ukidanja tendera za nabavku lijekova, jer se tada ne bi dešavalo da pacijenti ne prime pravovremenu terapiju zbog komplikovanih procedura nabavke'', rekla je Ikalovićeva.
  Ona je, govoreći o potrebi uvođenja dodatnih izvora finansiranja za zdravstvo, navela podatak da je u 2014. godini u BiH od akciza za duvan prikupljeno više od 750 miliona KM, ali da taj novac nije pravilno raspoređen.
  ''Neophodno je da se dio tog novca preusmjeri u zdravstvo, jet to bi mnogo značilo Fondu zdravstvenog osiguranja i cjelokupnom zdravstvenom sistemu. Tim novcem bi se značajno mogla da unaprijedi zdravstvena zaštita onkoloških bolesnika, ali i svih oboljelih'', navela je Ikalovićeva.
  Branislav Lolić, savjetnik direktora FZO RS za zdravstveni sistem, istakao je da podržava inicijative koje je predložilo udruženje, posebno kada je riječ o uvođenju dodatnih izvora finansiranja za zdravstveni sistem.
 5. Porodica Tomić nije Fondu vratila 120.000 KM
  U povodu teksta objavljenog u medijima u vezi sa organizovanjem humanitarne akcije za liječenje Željka Tomića iz Prnjavora obavještavamo vas o sljedećem:
  Nije tačno da je Fondu zdravstvenog osiguranja RS  porodica Tomić vratila 120.000 KM kako je navodno ova porodica saopštila pojedinim medijima u RS.
  Naime,  FZO RS je za liječenje Željka Tomića iz Prnjavora Klinici u Tibingenu u Njemačkoj uplatio 117.936 KM, što predstavlja 30 odsto od ukupnih troškova liječenja ovog osiguranika u inostranstvu. 
  Dakle, procedura  za liječenje naših osiguranika u inostranstvu je da Fond direktno po predračunu zdravstvenoj ustanovi uplaćuje novac za liječenje, a ne lično osiguraniku.

Blic vijesti

Prva međunarodna regulatorna konferencija u organizaciji ALMBIH

Datum i mjesto održavanja: 19-21. mart 2015. god., Hotel Termag, Jahorina

Konferencija je namijenjena nosiocima odobrenja za stavljanje gotovog lijeka u promet u Bosni i Hercegovini i veleprometnicima (naročito zaposlenima u regulatornim poslovima), farmaceutima, zdravstvenim radnicima koji rade u ministarstvima zdravlja i fondovima zdravstvenog osiguranja, udruženjima pacijenata te regulatornim tijelima za lijekove

Program konferencije, kao I prijavni obrazac možete da preuzmete na http://www.almbih.gov.ba/vijesti/objavljen-program-prve-meae-unarodne-regulatorne-konferencije-a-pet-godina-almbih,-perspektivea-u-organizaciji-almbih-230.html.

Copyright 2011 Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.
Joomla Templates by Wordpress themes free