Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske

Portal Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske
 1. Direkcija za ekonomska planiranja BiH: Zdravstvu potrebni dodatni izvori finansiranja
  Iako u BiH svake godine raste broj oboljelih od kardiovaskularnih oboljenja, prvenstveno kao posljedica nezdravog načina života, ali i zbog konzumiranja cigareta i alkohola, još uvijek na nivou BiH nije zaživjela inicijativa predstavnika RS da se uvede posebna akciza na duvan i alkohol koja bi bila dodatni izvor finansiranja zdravstvene zaštite u ovoj zemlji.
  Ovu inicijativu podržala je i Direkcija za ekonomska  planiranja u BiH koja je u svom izvještaju upozorila da u BiH raste broj ovisnika od duvanskih proizvoda i alkohola, pa je primjera radi, konstatovano da svaki stanovnih BiH stariji od 15 godina prosječno  pije oko 10 litara čistog alkohola.
  Osim toga, raste broj i konzumenata cigareta, pa je u ovom izvještaju navedeno da je 67 odsto stanovništva BiH istaklo da u prosjeku potroše oko 30 cigareta za sedam dana.
  Posebno zabrinjavaju predviđanja Svjetske zdravstvene organizacije da će broj umrlih od bolesti koje izaziva pušenje do 2020. godine dostići 10 miliona od čega će najmanje 70 odsto umrlih biti u zemljama u razvoju.
  S obzirom na to da se u BiH  dio sredstava prikupljenih po osnovu akciza na duvan i alokohol još ne usmjerava u zdravstveni sektor, kako navode u Direkciji za ekonomska planiranja BiH, neophodno je da se ta praksa promijeni. To je, između ostalog, jedna od predloženih mjera ove institucije za unapređenje zdravstvenog sistema u BiH, koje su dostavili i Savjetu ministara BiH.
 2. Održan sastanak sa Udruženjem "Okuloplast"
  Klinički centar u Banjaluci nastojaće  da u najkraćem roku angažuje ljekare koji mogu da pružaju  usluge iz oblasti očne protetike i okuloplastične-rekonstruktivne hirurgije u ovoj zdravstvenoj ustanovi, a ukoliko se ne pronađe adekvatan kadar, Fond zdravstvenog osiguranja RS će za ove usluge potpisati ugovor sa referentnom zdravstvenom ustanovom izvan RS. Ovo je, između ostalog, dogovoreno danas na sastanku direktora FZO RS Darka Tomaša sa predstavnicima  Udruženja pacijenata iz oblasti očne protetike i okuloplastične-rekonstruktivne hirurgije "Okuloplast"  iz Banjaluke.
  Inače, do sada su osiguranicima ove usluge pružane u zdravstvenim ustanova u RS, a ukoliko liječenje nije bilo moguće sprovesti u RS, onda su pacijenti upućivani izvan Srpske.
  Međutim, predstavnici Udruženja su na sastanku naveli da nisu zadovoljni uslugama koje se pružaju u pojedinim zdravstvenim ustanovama u RS, te je Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS naložilo vanredni nadzor svih ustanova koje pružaju  usluge iz oblasti očne protetike i okuloplastične-rekonstruktivne hirurgije.
  „Ako KC ne uspije da obezbijedi adekvatne stručnjake, Fond će nastojati da potpiše ugovor sa zdravstvenom ustanovom izvan RS koja pruža kvalitetne usluge iz ove oblasti i kojima će naši pacijenti biti zadovoljni“, naveo je Tomaš. 
 3. Uspješno liječenje djece iz RS u Toskani
  Direktor Fonda zdravstvenog osiguranja RS Darko Tomaš posjetio je djecu sa urođenim srčanim manama iz Republike Srpske koji se nalaze na liječenju u italijanskoj klinici u Toskani, čije liječenje  u potpunosti finansira FZO RS.
  U ovoj godini u pomenutoj klinici je do sada liječeno četvoro djece iz RS, a do kraja godine  biće upućeno još toliko, a za šta će Fond ukupno izdvojiti oko 100.000 evra.
  Inače, direktor FZO RS i ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Dragan Bogdanić su u aprilu ove godine sa predstavnicima Fondacije "Gabriele Monasterio" iz Toskane potpisali protokol o saradnji, kojim je formalizovana i unapređena saradnja koja je postojala i ranije, ali se ona odnosila samo na pojedinačne slučajeve.
  Direktor Fonda Darko Tomaš rekao je da je prilikom posjete klinici razgovarao i sa roditeljima djece koji su izuzetno zadovoljni uslugom i uslovima liječenja u ovoj klinici.
  ''Zadovoljstvo je vidjeti da naša djeca u ovoj klinici imaju najbolji mogući tretman i da o njima brinu svjetski poznati stručnjaci iz oblasti kardiologije i kardiohirurgije. Takođe, klinika nam je, svjesna situacije u kojoj se nalazi RS, izašla u susret na način da ćemo do kraja godine poslati još jedno oboljelo dijete na liječenje, dok će kompletno liječenje snositi sama zdravstvena ustanova'', rekao je Tomaš. On je dodao da će ubuduće roditelji imati i pomoć studenata italijanskog jezika iz RS koji će sa njima putovati u Toskanu i pomagati im u komunikaciju, a što će ujedno predstavljati i praksu za same studente.
 4. Novi lijekovi o trošku FZO RS
  Na Listu lijekova koji se izdaju na recept Fonda zdravstvenog osiguranja RS od danas, 1.  septembra, uvrštena su tri nova lijeka za liječenje dijabetesa tipa 2 (lista B), dok se četiri generička lijeka umjesto na listi B nalaze na listi A, poput lijekova za astmu i hroničnu opstruktivnu bolest pluća.
  Takođe, za pojedine lijekove ukinuto je ograničenje indikacija, pa će se, primjera radi, lijek „lamotrigin“ koji se do sada propisivao samo oboljelim od epilepsije propisivati svima kojima je ovaj lijek neophodan. Ova promjena se, takođe, odnosi i na lijek „ramipril“  za liječenje visokog krvnog pritiska, koji će biti dostupan svima kojima je neophodan, a nalaziće se na listi A. Inače, ranije su ovaj lijek na recept mogli da podignu samo dijalizirani pacijenti sa visokim krvnim pritiskom. 
  Lijekovi za anemiju „dekstriferon“ i „gvožđe – proteinsukcinilat“ do sada su se propisivali samo djeci do 15 godina, dok će od 1. septembra biti dostupni i trudnicama. Slična izmjena je i kod lijeka „propiltiouracil“ za hipertireozu koji će osim trudnicama biti dostupan i dojiljama. I kod lijeka „gabapentin“ za epilepsiju, koji se nalazi na listi B, ukinuto je ograničenje indikacije i moći će se propisati svima kojima je potreban.
 5. FZO RS najviše uradio na preporukama Revizije
  Prema Registru preporuka finansijske revizije Glavne službe za reviziju javnog sektora RS, Fond zdravstvenog osiguranja RS je među institucijama koje su najviše uradile na realizaciji preporuka Revizije.
  Registar preporuka finansijske revizije je objavljen na internet stranici Glavne službe za reviziju javnog sektora RS, a kako se navodi, uspostavljen je sa ciljem da se na jednom mjestu i na sistematičan način prikažu preporuke koje Glavna služba za reviziju javnog sektora daje institucijama koje revidira, kao i informacija o tome u kojoj mjeri revidirane institucije provode te preporuke.
  ''Registar sadrži preporuke date u periodu od 1.1.2013. do 20.8.2014. u izvještajima o finansijskoj reviziji institucija javnog sektora za 2012. i 2013. godinu. Registar će biti ažuriran kada u postupcima revizije budu date nove preporuke ili bude utvrđeno da je status objavljenih preporuka promijenjen. Sve promjene do kojih dođe u toku mjeseca biće objavljene najkasnije u roku od 5 radnih dana od 1. u narednom mjesecu'', navode u Glavnoj službi za reviziju javnog sektora RS. Dodali su da je uspostavljanje javnog registara preporuka finansijske revizije aktivnost koja je predviđena u Akcionim planom za sprovođenje Strategije razvoja Glavne službe za reviziju javnog sektora RS za period od 2014. do 2020. godine.
  Inače, Fond zdravstvenog osiguranja RS je u izvještaju Revizije za prošlu godinu dobio pet preporuka, a već je sačinjen akcioni plan za njihovu realizaciju i na tome se svakodnevno radi.

Blic vijesti

Postovane koleginice i kolege,
u prilogu vam dostavljamo preliminarni program rada za stručni skup koji će biti održan u Banji Vrućici, 03 i 04.10.2014.
Dodatne informacije u vezi prijava i uplate kotizacije mozete da pronadjete na našoj web stranici.
http://www.farmaceutskodrustvo.org/

Program rada

Skup će biti bodovan od strane Farmaceutske komore RS u skladu sa važećim Pravilnikom o bodovanju.
Srdačan pozdrav iz FDRS.

Copyright 2011 Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.
Joomla Templates by Wordpress themes free