3. obavještenje za proizvođače i distributere lijekova

Datum objavljivanja četvrtak, 19 septembar 2013

3. obavještenje za proizvođače i distributere lijekova

Poštovani,

Podsjećamo vas da će u organizaciji Farmaceutskog društva Republike Srpske u etno selu „Stanišići“, Bijeljina u periodu od 27-28.09.2013. biti održan XIV simpozijum farmaceuta i biohemičara RS „Farmaceutski dani“.

U nastavku se nalaze kratke informacije važne za sve učesnike skupa:

1. otvaranje skupa, pozdravne riječi:

petak 27.09.2013. (09,00-09,30 h) sala „MOSKVA“

2. registracija učesnika :

petak 27.09.2013 (09,00 -17,00 h) i subota 28.09.2013.(09,00 -12,00 h)

sala „SANKT PETERBURG“

3. predavanja :

27 i 28.09.2013. (09,30-14,00 h) sala „MOSKVA“

4. postavljanje štandova:

četvrtak 26.09.2013 u (18,00h) sala „SANKT PETERBURG“

5. svečana večera:

27.09.2013. (20,00 h) sala „MOSKVA“

6. završetak skupa:

28.09.2013. (oko 14,00 h)

Srdačno vas pozdravljamo.

Organizacioni odbor XIV simpozijuma

Farmaceutskog društva RS

Blic vijesti

Međunarodna Farmaceutska Fedederacija (FIP) ohrabruje  sve farmaceute kao i  njihove organizacije širom sveta da obeleže 25.septembar- Svetski  dan farmaceuta.Tema pod kojom se obeležava ovogodišnji Svetski dan farmaceuta je „Dostupnost farmaceuta je dostupnost zdravlja“.
Već dugo FIP  prepoznaje da je dostupnost lekova kjučno pitanje u mnogim krajevima sveta i da farmaceuti igraju značajnu ulogu kroz čitav lanac snabdevanja.Ipak,dostupnost lekova sama po sebi ne znači automatski bolje terapijske ishode.
Dobitna kombinacija je dostupnost lekova i dostupnost farmaceutskog znanja,drugim rečima  dostupnost farmaceuta.
Studija iz 2012.godine je pokazala da bi se moglo doći do uštede od 500 milijardi dolara na godišnjem nivou samo ako bi se lekovi racionalnije koristili,pri čemu najvažniju ulogu u tome igraju farmaceuti.Farmaceuti su još uvek nedovoljno iskorišten resurs  u obezbeđenju pravilne i racionalne upotrebe lekova.
Istraživanja iz 2010. su pokazala da 13% poseta apoteci završi samo savetovanjem,tj.bez prodaje,što još jednom naglašava  da su farmaceuti najdostupniji zdravstveni profesionalci od najvećeg poverenja u mnogim zemljama sveta.

(preuzeto sa zvaničnog sajta FIP-a)

mr ph Branislava Zdjelar, član Upravnog odbora i pomoćnik predsjednika FDRS za komunikaciju sa FIP-om

Copyright 2011 3. obavještenje za proizvođače i distributere lijekova.
Joomla Templates by Wordpress themes free