Redovna kontrola lijekova na tržištu BiH – dopis iz ALMBiH

Poštovane koleginice i kolege ,

U prethodnom periodu svi nosioci dozvole za stavljanje lijeka u promet na tržištu BiH su dobili obavještenje iz Agencije za lijekove I medicinska sredstva BiH o pojačanim aktivnostima koje se odnose na provjeru kvaliteta lijekova koji se nalaze na našem tržištu.

Svi nosioci dozvole su imali obavezu da obavijeste veleprodaje lijekova, a veleprodaje da proslijede informacije do apoteka.

Ova vrsta kontrole spada u redovnu kontrolu kvaliteta lijekova koji su u prometu u BiH. Propisana je u članu 79 (tačka “a”) Zakona o lijekovima I medicinskim sredstvima BiH (Službeni glasnik BiH, 58/2008).

U ostalim članovima Zakona o lijekovima, koji se spominju u dopisu iz ALMBIH , možete da pronađete informacije:

Član 80
Sprovođenje kontrole kvaliteta lijekova

Član 81
Izuzimanje lijekova za potrebe kontrole I troškovi kontrole

Član 126
Ovlašćenja farmaceutskog inspektora u oblasti lijekova

Kao što je navedeno u dopisu, u cilju što bolje kontrole ispravnosti lijekova prisutnih na tržištu BiH , u narednom periodu farmaceutski inspektori će vršiti izuzimanje lijekova iz Apoteka uključujući I bolničke apoteke I apoteke u zdravstvenim ustanovama.

Apoteke će dobiti primjerak zapisnika o izuzetim lijekovima. Važno je napomenuti da apoteke nemaju nikakve troškove vezane za uzorkovanje i provjeru kvaliteta u Kontrolnoj laboratoriji ALMBiH.

Troškove uzorkovanja uzetih lijekova snose nosioci dozvola za prometovanje lijekova.

Nadamo se da će vam ove dodatne informacije biti od koristi. Potrudili smo se da vam sa stručnog aspekta malo više približimo sadržaj teksta iz dopisa koji je proslijeđen iz ALMBiH.
ALMBiH Dopis
Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima

Srdačan pozdrav.
Rada Amidžić, predsjednica FDRS.