Odluka o prestanku važenja vanredne situacije za teritoriju Republike Srpske

Vlada Republike Srpske na prijedlog Republičkog štaba za vanredne situacije, donijela je na 21. sjednici u Banjaluci, Odluku o prestanku važenja Odluke o proglašenju vanredne situacije za teritoriju Republike Srpske, kao i Uredbu o prestanku važenja Uredbe o načinu izvršavanja mjera za sprečavanje i suzbijanje zaraznog oboljenja Covid 19.

Svjetska zdravstvena organizacija je na osnovu izvještaja Komiteta za vanredne situacije Međunarodnih zdravstvenih propisa, utvrdila da Covid 19 više ne predstavlja javno-zdravstvenu prijetnju od međunarodnog značaja. Iako virus SARS-CoV-2 i dalje cirkuliše, zaključeno je da trenutne varijante virusa nisu povezane sa većim rizikom od razvoja težih kliničkih formi bolesti, te da Covid 19 trenutno ne predstavlja vanredan događaj koji ima rizik za javno zdravlje drugih država putem međunarodnog širenja i koji zahtijeva koordinisan međunarodni odgovor.

JZU Institut za javno zdravstvo Republike Srpske je u skladu sa stabilnom epidemiološkom situacijom i stavom Svjetske zdravstvene organizacije, dostavio prijedlog za prestanak primjene vanrednih mjera u Republici Srpskoj, te predložio prestanak važenja vanredne situacije, kao i Uredbe o načinu izvršavanja mjera za sprečavanje i suzbijanje zaraznog oboljenja Covid 19.

Podsjećamo, Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je 11. marta 2020. godine pandemiju bolesti izazvane virusom korona. Radi preventivnog djelovanja i sprečavanja širenja zaraze teškim akutnim respiratornim sindromom korona virusom 2 (SARS-CoV-2) i oboljenja uzrokovanog ovim virusom (Covid 19), Vlada Republike Srpske, na prijedlog Republičkog štaba za vanredne situacije donijela je Odluku o proglašenju vanredne situacije za teritoriju Republike Srpske.