Preporuke IZJZ RS za održavanje edukacija u zatvorenim prostorima

Poštovane koleginice i kolege,
U nastavku se nalazi odgovor iz IZJZ RS , odnosno preporuke za održavanje edukacija u zatvorenim prostorima.
FDRS je u prethodnom periodu instaliralo na web stranicu platformu za učenje na daljinu i edukacije u našoj organizaciji će se do daljnjeg odvijati na ovaj način.
Srdačan pozdrav iz FDRS.

PREPORUKE INSTITUTA ZA JAVNO ZDRAVSTVO REPUBLIKE SRPSKE ZA ODRŽAVANJE EDUKACIJA U ZATVORENIM PROSTORIMA

Link na uputstvo Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, koje se odnosi na preporučene mjere u zatvorenim prostorima, a koje su primjenjive i za održavanje edukacija u zatvorenim prostorima je:
https://www.phi.rs.ba/index.php?view=clanak&id=1001
Nakon popuštanja preventivnih mjera, maksimalan broj osoba koje prisustvuju događaju prema poslednjim preporukama je 50, međutim zbog pogoršanja epidemiološke situacije kada su u pitanju zatvoreni prostori, preporučuje se edukacija u manjim grupama do 20 učesnika poštujući sve preporuke (distanca 2 m, nošenje maski, higijena ruku/dezinfekcija) i da sesije traju kraće.
Naglašavamo da produženi boravak većeg broja ljudi u zatvorenom prostoru može biti rizičan čak i kada se poštuju mjere održavanja fizičke distance i nošenja maski, pa je u tom smislu bitno praviti pauze, prozračivati prostor, te je bolje imati više manjih sesija, odvojenih u različite prostore. Dobra opcija je držanje sesija na otvorenom prostoru, ako je to moguće!
Vrlo je važno da osobe koje imaju simptome zaraznih bolesti ili su ih imali u poslednjih 14 dana, čak i ako se radilo o blažim ili kratkotrajnim simptomoma, ne prisustvuju edukacijama, odnosno bilo kakvim skupovima.
Preporučuje se organizovati mjerenje tjelesne temperature prije prisustva sesijama.
Banja Luka, 29.06.2020.